100 activiteiten om thuis met je kinderen te doen!

kelli-mcclintock-Vuum1s92M7M-unsplash

1. Boekjes! Haal je boekenkast boven en lees de boeken die je hebt. Uitgelezen? Maak er een tekening bij, lees het voor aan jouw knuffels, doe een poppenkast voor jouw knuffels of lees het van achter naar voor.

2. Boekjes beu gelezen? Niet erg, op www.luisterbieb.nl vind je mooie luisterverhalen, voor groot en klein. Ga gezellig zitten, liggen, of wat dan ook, doe je ogen dicht en geniet.

3. Nog meer boekenhonger? Op de app van Fundels vind je meer dan genoeg prentenboeken mét activiteiten er rond neem zeker een kijkje!

4. Bak iets lekkers: koekjes, wafels, pannenkoeken, cupcakes, … Voorzie lekkere suikerpasta, slagroom en versieren maar!

5. Neem een potje met water mee naar buiten en enkele verfborstels. Schilder met water op de stenen en maak de mooiste, leukste of gekste tekeningen die je kan maken.

6. Haal je gezelschapsspelletjes uit de kast en houd een echte spelletjesmarathon. Wie wint de meeste spelletjes?!

7. Teldag! Laat je kind zoveel mogelijk tellen: hoeveel schoenen heeft mama, hoeveel heb ik er? Laat ze turven en vergelijken. Hoeveel lepels zijn er in huis, zijn dat er meer dan de schoenen van mama?

8. Haal de Lego- of Duplodoos boven en bouw de hoogste toren die je kan bouwen!

9. Maak een constructie met Lego of Duplo. Probeer aan mama, papa, broer of zus te vertellen wat je hebt gemaakt. Zo moet mama, papa, broer of zus proberen dezelfde constructie te bouwen, zonder dat ze de constructie hebben gezien.

10. Verkleed jezelf hoe je wil en maak gekke foto’s.

11. Maak een heus optreden voor je ouders, je huisdieren of je knuffels. Film het en stuur het door naar oma & opa. Je kan dansen, zingen, presenteren, verkleden, goochelen, …

12. Haal de puzzels uit de kast en puzzel erop los. Als de puzzels te gemakkelijk zijn, probeer het dan eens zonder voorbeeld.

13. Bekijk de theatervoorstellingen van Theater Froefroe op Youtube of Vimeo. De ideale afwisseling!

14. Leer een nieuw liedje of dansje uit het hoofd.

15. Maak je eigen juwelen met kosteloos materiaal.

16. Teken of schrijf je eigen verhaal. Ben jij de superheld, of verzin je een hele nieuwe wereld? Gebruik je fantasie!

17. Haal de potten en pannen uit de keuken, zoek 2 stokken en drummen maar! Misschien wel de buren waarschuwen voor geluidsoverlast?

18. Speel verstoppertje in huis of in de tuin. 1…2…3… Ik kom!

19. Maak een kamp in huis! Haal lakens, dekens, kussen enzovoort boven en maak een gezellig kamp. Eentje voor jou alleen, of eentje voor het hele gezin, het kan allemaal. Misschien kan je het zo gezellig maken dat je erin kan slapen vannacht?

20. Speel ‘de vloer is lava’ in huis.

21. Maak de coolste speelgoedstad die er bestaat! Duplo, Lego, Playmobile, Clicks, het kan met eender welk materiaal.

22. Help mama/papa met poetsen. Ruim je kamer op, lap de ramen, stofzuig een keertje de mat, …

23. Leer iets nieuw: leer je veters strikken of een vliegtuigje bouwen. Kijk op Youtube naar filmpjes en probeer het zelf uit!

24. Druk de leukste kleurplaten af en kleur ze in. Activiteiten hoeven niet altijd ingewikkeld te zijn.

25. Kijk op de pagina ‘thuis bewegen met Biba & Louba’ en ga aan de slag! Wie zegt dat je altijd naar buiten moet om te bewegen?

26. Maak een masker van je lievelingsdier. Je kan er eentje afdrukken of zelf tekenen. Inkleuren, schilderen, het maakt niet uit. Uitprikken of uitknippen, rekkertje aan bevestigen et voilà!

27. Help je ouders in de keuken, ga mee groentjes snijden en koken.

28. Haal je bellenblazer boven en probeer een supergrote bel te blazen. Of maak zelf een bellenblazer met ijzerdraad.

29. Maak een lekkere fruitsaté of fruitsalade.

30. Kijk documentaires op kindermaat. Ketnet heeft er vijf gemaakt, ze brengen waargebeurde verhalen door de ogen van kinderen.

31. Leer programmeren: Odisee stelt zijn website tijdelijk open voor iedereen om te leren programmes: https://codescool.odisee.be/

32. Hou een filmfestival in huis: maak popcorn met bijbehorende zakjes, maak posters van de films die je gaat zien, voorzie inkomtickets en maak de living gezellig. Kijk op Netflix of een andere streamingdienst welke films je gaat kijken en je kan eraan beginnen.

33. Organiseer een picknick, binnen of in de tuin. Maak of voorzie allerlei (kleine) hapjes, een picknickdeken en ga gezellig met z’n allen picknicken.

34. Doe experimentjes! Op de website van Technopolis en op Youtube vind je allerlei experimenten die je perfect thuis kan uitvoeren. Een vulkaan laten uitbarsten? Geen probleem!

35. Maak een hindernissenparcours in huis. Zet stoelen, tafels, kussens, knuffels, … in een bepaalde positie en probeer zo snel mogelijk langs het parcours te lopen. Kan je het ook op 1 been? Achteruit? …?

36. Organiseer een schattenjacht. Verstop de lievelingsknuffel van je broer of zus, verstop de lievelingskoekjes van papa of nog iets anders. Maak een schatkaart en laat de ander zoeken waar het ligt.

37. Maak een paasmandje! Wees voorbereid op de Paashaas en knutsel een mandje. Wedden dat je nog ergens eierkarton of een lege doos wasmiddel hebt liggen? Met een likje verf en wat versiering wordt het in no-time een paasmandje voor jouw paaseieren!

38. Bedenk je eigen geheime taal.

39. Speel buurtwacht: ga gezellig aan het raam zitten aan de straatkant en bekijk wat er gebeurt. Wie loopt er voorbij? Hoe ziet hij/zij er uit? Wat doet hij/zij? Observeer en lijst alles op.

40. Ga buiten uitrazen. Organiseer een loopwedstrijd, wie is de snelste? Leer fietsen, ga samen springen of kijk wie er achteruit kan wandelen.

41. Maak een knikkerbaan met spullen die je in huis hebt. Een krant die je kan samenvouwen, een lepel, … Het kan allemaal gebruikt worden.

42. Download enkele werkblaadjes van uitgeverijen of andere websites. De rekenpuzzels en breinkrakers van NVORWO.

43. Maak lekkere vogelbollen, zodat de vogels voldoende te eten hebben.

44. Schrijf een leuke brief of gedicht. Voor jouw grootouders, vriendjes uit de klas of de juf. Doe het op de post, wie weet krijg je wel een brief terug?

45. Maak een kaartenhuisje van zoveel mogelijk kaarten.

46. Ga naar buiten en plant zaadjes en pitten. Verzorg ze goed, wie weet heb jij binnenkort een prachtige moestuin.

47. Laat iemand in de living kijken wat er allemaal staat. Laat diegene zijn ogen dicht doen, jij neemt 1 voorwerp weg en die persoon mag terug kijken. Kan hij/zij raden wat er weg is? Hetzelfde kan je doen door het voorwerp te laten voelen.

48. Organiseer een modeshow met de kleren van papa & mama.

49. Vang 3 insecten, bekijk ze goed. Zijn ze hetzelfde? Hoeveel poten hebben ze, welke kleur? Wat zijn de verschillen, welke is de grootste? Laat ze nadien terug vrij.

50. Maak eigenzinnige dieren: Teken de kop van een tijger, de buik van een olifant en de poten van een giraf.

51. Doe aan (kinder)yoga: zoek kinderyoga kaartjes op Pinterest of filmpjes op Youtube en doe het na.

52. Maak muziek: op Chrome Musiclab kan je online muziek maken en experimenteren.

53. Zoek 2 of 3 balletjes en leer jongleren.

54. Maak je eigen poppenkastpoppen van sokken en maak een voorstelling.

55. Bedenk een moeilijke rekensom en laat mama/papa deze som oplossen.

56. Zoek verschillende kunstwerken op internet en probeer deze na te tekenen/knutselen.

57. Knutsel, teken, schilder, klei, … Maak nadien je eigen museum en hang deze kunstwerken allemaal in éénzelfde kamer.

58. Bouw een coole raket!

59. Maak bootjes voor in bad: zoek uit welke materialen er drijven en welke er zinken. Ga in bad en probeer het uit.

60. Haal je lievelingsgezelschapsspel uit de kast en verzin je eigen spelregels.

61. Maak een blotevoetenpad in huis of in de tuin. Zoek verschillende materialen (stenen, rijst, watjes, koffiebonen, strijkparels, …) en leg deze in verschillende bakken. Doe je schoenen en sokken uit en wandelen maar!

62. Regisseer je eigen stop-motion-filmpje.

63. Leer goochelen met Youtube en bedot je eigen familie.

64. Teveel aan WC-papier? Maak van jezelf, je ouders of broer of zus een mummie. Wikkel ze helemaal in papier.

65. Maak zoutdeeg en knutsel de leukste figuurtjes.

66. Probeer je hoelahoeprecord te verbreken.

67. Ga aan de slag met stoepkrijt in de tuin.

68. Maak werkboekjes: op bijvoorbeeld www.yurls.nl vind je altijd gratis werkbundels voor alle leeftijden.

69. Maak je eigen week- en/of dagplanning (in samenspraak met mama en papa).

70. Organiseer een verwendag. Geef een massage. Lak je nagels (en die van je broer), doe een gezichtsmaskertje op of maak er zelf een, ga aan de slag met de make-up van mama en neem een lekker bad.

71. Maak een zo lang mogelijk treinspoor door huis. Hier kan je allerlei soorten materiaal voor gebruiken: speelgoed treinsporen, maar ook huis- en keukenmateriaal.

72. Schrijf alle letters van het alfabet op en probeer voor elke letter een woord te vinden dat je kent.

73. Maak je eigen puzzel. Teken een tekening of een kleur een kleurplaat in, knip het in stukjes en probeer het opnieuw te maken.

74. Tover je living om tot een fitness: trek een grappige sportoutfit aan, zoek waterflessen om oefeningen mee te doen of verzin leuke fitnessoefeningen die je thuis kan doen.

75. Teken leuke tekeningen op het raam (met speciale raamstiften). Een hoed bijvoorbeeld, ga er zelf onder staan en laat mama of papa een foto nemen. Wedden dat het er grappig uit ziet?

76. Sorteer. Sorteer ronde spullen, rode spullen, lichtgevende spullen, … Of haal een Twistermat boven en leg op elke bol een voorwerp in dezelfde kleur.

77. Experimenteren maar! Een bak met rijst, pasta, kinetisch zand, … Kies je materiaal uit en experimenteer.

78. Maak een spreekbeurt over een onderwerp naar keuze. Zoek voldoende info over een onderwerp en breng het voor.

79. Laat mama of papa iets tekenen en bouw het na.

80. Maak samen slijm via een recept op Pinterest.

81. Pimp je eigen kleding. Haal een oude t-shirt uit de kast en haal textielverf boven. Stempel, (vinger)verf, versier!

82. Heb je een kartonnen doos? Laat je fantasie de loop en verzin wat je ermee kan doen! Maak een auto, een restaurant, …

83. Maak je eigen film! Denk na over de kledij, het verhaal, de personages, … en filmen maar!

84. Speel winkeltje. Voorzie spulletjes die je wil verkopen: eten of maak zelf crêpe papieren bloemen. Voorzie een prijslijst en ‘geld’.

85. Haal je walkie-talkies boven en communiceer zo met elkaar. Verstop je op een ander verdiep en geef instructies via walkie-talkie waar je zit.

86. Maak een katapult met wasknijpers, rekkers en een lepel. Probeer zo ver mogelijk iets te lanceren.

87. Skype met een vriendje of familie.

88. Ga vogelspotten. Kijk in de tuin welke vogels er voorbij vliegen en lijst ze op. Misschien kan je ze nadien wel natekenen?

89. Maak je eigen lavalamp aan de hand van een stappenplan op Pinterest.

90. Snorkel in je eigen bad. Om het nog leuker te maken, kan je je badkamer ombouwen tot een strand.

91. Hou een racewedstrijd met jouw auto’s. Zet je auto’s op een rij naast elkaar, plak verderop een finishlijn met tape en geef ze één voor één een duw. Wie komt het verste? Welke auto is de snelste?

92. Haal de reclamefolders uit de brievenbus en knip allerlei prenten uit. Kleef ze op een groot blad, wedden dat je een mooie collage hebt?

93. Maak een doolhof van papiertape op de grond. Voorzie een balletje en een rietje. Probeer het balletje door het doolhof te verplaatsen door het rietje te gebruiken en te blazen. Door de wind gaat het balletje rollen.

94. Doe omgekeerde dag. Begin met het avondeten en eindig met het ontbijt, doe alles andersom.

95. Organiseer een mini olympische spelen. Voorzie een gouden, zilveren en bronzen medaille. Houd wedstrijden zoals papieren vliegerwerpen, aardappelzak heffen, limbo, … Houd een klassement bij.

96. Maak een mini tafelvoetbal. Voorzie een (schoen)doos, rietjes en wasspelden en knutselen maar! Of probeer er een te maken uit LEGO.

97. Wees een uitvinder. Zoek een probleem in huis, trek een labojas aan en probeer een oplossing te bedenken en uit te voeren.

98. Ga tekenen of kleuren op een alternatieve manier. Kleef stiften aan een autootje, steek een potlood in je mond of steek een wasco tussen je tenen. Kan jij een mooie tekening maken?

99. Maak mocktails! Zoek leuke recepten op en maak de lekkerste (alcoholvrije) cocktails voor jou en je ouders.

100. Kies samen een film, zet het geluid af en vul de stemmen in.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn