Zelf een prententboek uitgeven? – Deel 1

zelfuit

Deel 1: Inleiding
Uit de reeks: Zelf een (prenten)boek uitgeven.

Lees onderaan welke onderwerpen in deze reeks aan bod zullen komen!


Waar moet je beginnen?

Ongeveer een jaar geleden begonnen wij aan een groot avontuur. Het speelde al een tijdje om een prentenboek uit te geven. Met onze gebundelde krachten, uit enerzijds het onderwijs en anderzijds de grafische sector, was dit geen onlogisch plan. Het realiseren van een prentenboek is één ding, het uitgeven bleek al snel een ander verhaal.

Er zijn een paar kanten die je uit kan gaan. Je boek laten uitgeven bij een alreeds gevestigde uitgeverij is de optie die het minst werk vraagt. Natuurlijk is dit niet de gemakkelijkste optie. Het zal je niet verbazen dat er wel meerdere mensen zijn die hun boek willen laten uitgeven door een bekende uitgeverij. Daarnaast kan je op zoek gaan naar kleinere uitgevers waar de drempel en concurrentie misschien iets lager ligt, maar dat geldt ook voor het budget. Een derde optie, diegene die wij kozen, is het allemaal zelf doen.

“Om een boek uit te geven hoef je niet per definitie een uitgeverij op te richten. Je kan ook als persoon in eigen beheer uitgeven.”

Je maakt het zo groot als je zelf wil

Er bestaan uitgevers die louter begeleiden bij het uitgeven in eigen beheer. Dit is handig, want het is niet altijd gemakkelijk om je een weg te banen door de tegenstrijdige info die je online vindt. Om een boek uit te geven hoef je niet per definitie, zoals ons, een uitgeverij op te richten. Je kan ook als persoon in eigen beheer uitgeven. Wil je echt op grotere schaal gaan verkopen, dan moet je natuurlijk wel zorgen dat je wettelijk mag verkopen. Ben je van plan om meerdere werken uit te geven en is het je ambitie om deze ook op grote schaal aan de man te brengen, dan is het geen slecht idee om hiervoor een zaak op te richten. Dit hoeft geen gigantisch bedrijf te zijn, ook met een klein vennootschap of zelfs een eenmanszaak is dit al perfect mogelijk.

Waarom deze reeks?

De laatste tijd krijgen we steeds meer de vraag om andere auteurs of illustratoren hun werk uit te geven, of daar bij te helpen. Wij hebben zelf ervaren hoe moeilijk het is om de juiste informatie te bemachtigen. In België is het forum voor beginnende en kleine uitgevers een stuk kleiner dan bijvoorbeeld bij onze noorderburen. In Nederland zijn er veel meer bronnen voor het beginnen van een eigen zaak in het algemeen. In tegenstelling tot België, waar het wel stilaan positief aan het veranderen is, is Nederland een land dat ondernemerschap sterk aanmoedigt en ondersteunt. In ons land is de info en ondersteuning een heel stuk schaarser. Spreken we dan over zelf uitgeven, dan is die info erg ver te zoeken.

“Officiële instanties geven wel graag advies. Jammer genoeg loopt dit advies erg uiteen, afhankelijk van wie je spreekt.”

Wie weet eigenlijk wél hoe het moet?

Wij hebben erg lang rondgezocht naar de juiste info, alvorens we ons met volle overgave in het avontuur zouden storten. Al snel botsten we op een muur die even hoog als breed was. Dat de info schaars was wisten we al, maar dat alle bronnen elkaar nog eens voortdurend tegenspreken, dat hadden we niet zien aankomen. Klop je aan voor raad bij de grote uitgeverijen, dan krijg je al vaak een minachtend antwoord, dat niet veel meer oplevert dan: “Och hier, ze denken dat ze een uitgeverij kunnen oprichten, zo gemakkelijk is dat niet hoor.” Waarom zouden ze ook? Als iedereen op zichzelf gaat beginnen, verkleint ook hun aandeel natuurlijk. Officiële instanties, die je trouwens moet passeren als je wilt uitgeven, geven wel graag advies. Jammer genoeg loopt dit advies erg uiteen, afhankelijk van wie je spreekt. Zoek je op het internet dan kom je een aantal verschillende bronnen tegen. De meest interessante bronnen, met de meest correcte informatie, zijn jammer genoeg Nederlandse bronnen. Inhoudelijk zijn ze zeer waardevol, maar als het om regelgeving gaat kunnen ze weinig meerwaarde bieden wanneer je wilt ondernemen in België.

Verder kom je veel mensen tegen die het allemaal zelf hebben gedaan en maar al te graag vertellen hoe gemakkelijk of, als je andere bronnen moet geloven, moeilijk het allemaal is. Vaak komt het neer op alweer een minachtende reactie van iemand die het, naar eigen zeggen, allemaal al weet. Daarom willen wij, via dit kanaal, in een reeks blogs al onze ervaringen, bevindingen en tips openbaar maken. Ons uitgangspunt is niet dat we alles al weten en eens even zullen vertellen hoe het moet. Wel om onze ervaring, van ons eerste prentenboek tot waar we nu staan, te delen met mensen die hiervan kunnen profiteren. Niet om te zeggen dat onze informatie het enige correcte advies is. Wel om met onze ervaringen en bevindingen toekomstige zelfstandige illustratoren, schrijvers, redacteurs en uitgevers te kunnen helpen.

“Ons uitgangspunt is niet dat we alles weten. Wel om onze ervaring te delen met mensen die hiervan kunnen profiteren.”

Wat kan je verwachten?

We zullen al onze bevindingen bundelen per thema, categorie en aan de hand van vragen of reacties die we hierop nog krijgen. Volgende zaken zullen zeker aan bod komen:

  • Wat is de organisatie CB en wat doen ze wel of niet voor jou?
  • Concrete tips bij het realiseren van een boek, starten van een uitgeverij en de lancering hiervan.
  • Een boek uitbrengen is één ding, maar hoe zorg je er voor dat het verkocht wordt?
  • Een bundeling van bronnen waar wij zelf nuttige informatie konden vinden.
  • Een concreet stappenplan bij het uitgeven van een publicatie.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn