Orthonelia spreekt: Uitstaptip – Het Speelgoedmuseum

speelgoed

Een plezierige uitstap, met een hoog educatief gehalte

Hallo allemaal! Het is zondagochtend, dat wil zeggen dat het een ideale moment is om te schrijven wat ik gisteren heb gedaan. Nu, schrijven over wat ik heb gedaan, ik wil er niet perse een gewoonte van maken. Ik wil niet doen alsof ik een blogster ben wiens leven o-zo-spectaculair is want dat is het niet. 🙂 Maar! Als ik iets leuk heb gedaan dat de moeite waard is om te delen, doe ik dat met plezier.

Dus gingen we naar het Speelgoedmusuem in Mechelen. Lang geleden kocht ik een ticket voor een theatervoorstelling in Mechelen dus dachten we “laten we daar een kleine uitstap van maken”. Planckendael te koud, Technopolis te recent geleden… het Speelgoedmusuem nog nooit geweest! Ideaal voor een druilerige zaterdag, zowel met als zonder kinderen.

Eerste indruk verdwijnt al snel wanneer de deuren open gaan!

Langs de buitenkant ziet het er niet echt uit als een museum. Er is wel parking in de buurt, maar geen speciale parking voor het museum zelf. Het is in een drukke straat te doen en ziet er al wat verouderd uit naar mijn mening. Ook de ingang ziet er een beetje muf en verouderd uit, dat geef ik eerlijk toe. Wat ik wel leuk vind is dat je in de inkomhal al enkele oude spelletjes ziet staan. Maar laat je niks wijs maken, eens je je ticket hebt gekocht kom je in een walhalla van spelletjes! 🙂 Drie verdiepingen langs, een kleine shop en cafetaria, het museum is groot! Om hier rond te wandelen (zonder kinderen) reken je toch wel gemakkelijk 1,5 tot 2 uur uit. Reken die tijd om rond te wandelen, de wafel met slagroom is niet ingecalculeerd. 😉

Wat er precies op welke verdieping te vinden is, ben ik alweer vergeten. Er is zoveel te zien en het museum is zo goed ingedeeld met hoekjes en kantjes, zodanig dat je alles goed kan bewonderen. Het museum is wel opgebouwd in thema’s. Waar ze mij kwijt waren was bijvoorbeeld bij de poppenkast(poppen). Je ziet de evolutie van de poppenkast: zo’n houten venstertje dat amper blijft rechtstaan tot de poppenkasten die we kennen de dag van vandaag. Mooi geschilderd, groot, met gordijntjes. Telkens staat er ook bij hoe oud iets is, dus dat is wel leuk om mee te nemen. Ik heb poppenkastpoppen gezien van héél vroeger, maar ook uit China bijvoorbeeld. Dat bezorgt mij toch wel een glimlach op mijn gezicht, wetende dat over de hele wereld al jaren wordt gewerkt aan die taalontwikkeling op een speelse manier. Goed bezig, wereld!

Speelgoed doorheen de geschiedenis: van bijleren tot nostalgie.

In dezelfde lijn en iets waar ik ook heel blij van word is de evolutie van poppenhuizen en poppen. Ik was echt verbaasd hoeveel (meer) detail in alles zat vroeger. Vooral in de huizen. Als je zo’n poppenhuis bekijkt, dat was echt gigantisch. Elk kastje is in detail geschilderd en vaak in het echt hout gemaakt. Als er een winkeltje was zag je echt honderd verschillende producten liggen, allemaal handgeschilderd met een merk van vroeger op.
De poppen zelf varieerden in schoonheid laat mij zeggen. Er waren van die typische, oude, beetje enge poppen. Je weet wel, van die poppen die je in het donker niet zou willen tegenkomen. Ook poppen met wel heel grappige proporties (grote hoofden en kleine lichaampjes of net hele grote ogen) en poppen uit porselein. Het valt me op dat kinderen vroeger met veel fragieler materiaal speelden. Theesetjes uit glas, poppen uit porselein, …
Wat niet kon ontbreken waren natuurlijk de Barbiepoppen, een heel belangrijke evolutie in het speelgoed. Supertof om de originele Barbie en Ken te zien en hoe deze zijn veranderd naar de dag van vandaag toe. Ook My Little Pony kwam aan bod. Dat zijn de momenten dat we gingen van “oeh, kijk!” en “aaah dat had ik ook!”, kleine nostalgische kreetjes van herkenbaarheid. Nu ja, vooral bij mij dan wat deze afdeling betreft. 🙂

Wat ik ook leuk vond om te zien waren de knuffelberen. Eigenlijk was hier niet zoveel evolutie in te zien en dat maakt het net leuk. Een knuffelbeer was vroeger een echte beer en geen olifant, Emoji of robot. Maar behalve de vorm, is hier weinig aan veranderd.

Waar mijn vriend het meest enthousiast was, was bij de Playmobiel. Hier was ik hem toch wel eventjes kwijt. Als een kindje, lopend van raam tot raam en “oh dit had ik ook!”, “kijk, kijk, dit had mijn broer!” was zijn enthousiasme van ver te horen. Geef toe, er bestaan slechtere manieren om een regenachtige zaterdagmiddag door te komen. 🙂 Er staat een gigantische Playmobielverzameling in het museum. Het zou een deeltje zijn van een nog grotere verzameling van een familie. Overal staan duidelijke bordjes bij die het bedrijf achter Playmobiel uit de doeken doet. Je kan zo de evolutie van Playmobiel perfect volgen. Vanaf het begin tot de dag van vandaag, in 2019. Ideale combinatie tussen interessante informatie en toffe tafereeltjes om te bekijken. Indrukwekkend, hoeveel er stond.

LEGO: Een ode aan een baanbrekend bedrijf in een speelse sector

Als we dachten dat Playmobiel al veel te bieden had, kwamen we tot de afdeling met de Lego. Ook dezelfde afdeling bezorgde ons veel ‘oeh’tjes en ‘aah’tjes. Dit was ZO GIGANTISCH. Super indrukwekkend. Lego is dan ook een gigantisch bedrijf dat tot de dag van vandaag nog steeds blijft groeien. Van de typische blokjes die je in elkaar kan steken tot mannetjes. Van themaboxen (denk maar aan de straat hier op de foto) tot gezelschapsspelletjes. Van Playstation- en multimediaspelletjes tot techniek. Van standbeelden tot kunst. Ze hebben het allemaal. Aan de hand van filmpjes, informatiekaartjes en veel interactieve momenten word je duidelijk gemaakt hoe Lego is gegroeid. En uiteraard zijn er veel momenten vrij gelaten om zelf aan de slag te gaan met Lego, dat maakt het des te leuker!
Behalve Lego is er natuurlijk ook hun kleine broertje: Duplo. Ook de kleintjes kregen hier de kans om aan de slag te gaan. Het meest indrukwekkende aan Lego en Duplo is denk ik wel de hoeveelheid aan thema’s en taferelen ze hebben aangemaakt. En ook dit is slechts een deel van een grotere verzamenling, wauw!

Zoals eerder gezegd, er is véél te zien in het museum. Wat niet kan ontbreken in het Speelgoedmuseum is natuurlijk speelgoed en spelletjes van vroeger! Het verbaasde me hoeveel spelletjes er al zo lang bestaan, maar tegenwoordig zijn uitgegeven in een modern jasje. Neem nu ‘Tic Tac Toc’, zo’n typische waarbij je met een hamertje en kleine spijkers een soort schilderijtje kan maken door houten blokjes vast te timmeren. Ik wist wel dat het al een tijdje bestond, maar zo lang?! Ook deze verzameling maakte – vooral mij – enthousiast: “Oh, dat heb ik ook in m’n klas!”.

Leerrijk en interessant voor kinderen met oog op ontwikkeling.

Toegegeven, het museum zit goed in elkaar. Zoals ik al eerder zei, er zijn veel hoekjes en kantjes waardoor je de ruimte hebt om alles goed te bekijken en te lezen. Ook de weg in het museum zelf is goed aangeduid. Als je met kinderen komt of het museum plant als uitstap, dan kan je een verwerkingsbundel vragen met leuke opdrachtjes. Alles is ook heel mooi ingekleed. Er is ook een afdeling over modeltreintjes en daarbij is een heel station gebouwd waar de kinderen in kunnen spelen.

Er is ruimte gemaakt voor doe-activiteiten en interactie met de kinderen. Dat vertaalt zich in verschillende vormen: op een knopje duwen om het geluid van het dier te horen, op een knopje duwen om iets te laten bewegen, bouwen met Knexx of Lego of …, een filmpje zien voor kinderen, een speeltuig in het midden van het museum, een speelhoekje, een Legobouwmuur, … Je kind hoeft zeker niet te kunnen lezen om zich hier te amuseren. Er is aandacht geschonken aan zowel jonge kinderen, oude kinderen als ouders.

Naast de doe-activiteiten tijdens de rondgang in het museum is er ook een cafetaria waar je veel keuze hebt om te eten en drinken. Daar bevindt zich ook de shop en de speelruimte. Je hebt een speelruimte voor kleinere kinderen (denk maar aan een poppenhuis, rolspelen, bouwen, automat, …) maar ook voor grote kinderen (biljart, oude volksspelen, …). Voor ieder wat wils.

Ik heb lang nog niet alles verteld, maar om te weten hoe het echt in elkaar zit moet je het zelf maar gaan ontdekken! Zeker de moeite waard! 🙂 En als je bent langs geweest, laat me weten hoe jij het vond!

Tot de volgende!
Orthonelia

Het Speelgoedmusem Mechelen
– Open van dinsdag tot en met zondag van 10 u tot 17 u.

– Adres:
Speelgoedmuseum Mechelen vzw
Nekkerspoelstraat 21
B-2800 Mechelen

– Prijs:
Volwassenen: €9,8
Kinderen (3-12jaar): €7,30
Studentenkaart: €8,80
+65jaar: €8,80


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn