Prent van de week: Willemke Brouwer

Hoi!

Er is weer een week voorbij gevlogen. Hier zijn we met onze nieuwe ‘Prent van de week’. Deze week nemen we een kijkje naar een prent van Willemke Brouwer. Deze illustratrice weet onze doelgroep, kinderen, perfect naar haar hand te zetten met haar werk. Dit wil niet zeggen dat volwassenen niet kunnen genieten van haar prachtige illustraties.

Voor mij was dit de moeilijkste prent tot nog toe. Toen ik haar werk zag, wist ik dat Willemke niet kon ontbreken in ons rijtje. Het kiezen van welke prent deze plaats zou krijgen, dat was een ander verhaal. Haar website staat vol met prachtige werken, daarnaast is ze ook bezig met het opvrolijken van talloze kinderkamers met haar muurschilderingen. Omdat het alweer Halloween is, koos ik voor een illustratie met een subtiele referentie naar deze dag: De draak. 

Deze aquarel had meteen mijn aandacht. Monsters, draken en andere fantasiefiguren zijn steeds leuk. Dat geldt zowel voor de tekenaar als voor de kinderen. Ze spreken meteen tot de verbeelding. Dit monster had niet veel nodig om mijn hart te stelen. De kleuren zijn ronduit prachtig en de aquarel techniek is een perfecte keuze voor deze illustratie. De illustratie heeft iets nonchalant, maar op dezelfde manier zijn het de details die de tekening een echt karakter geven. Zowel de tekentechniek als de uitvoering getuigen van inzicht, kunnen en talent.

Naast de effectieve uitvoering, is ook de inhoud hier zeer sprekend. Ik hoor jullie denken ‘Inhoud? Dit is toch gewoon een tekening?’. Ook illustraties kunnen inhoudelijk bekeken worden. Het leuke hierbij is dat de illustrator los moet laten, dat de persoon die de tekening bekijkt zelf kan invullen wat hij of zij ziet.
Bij deze prent kwam de invulling al zeer snel. Ik vind het erg leuk dat de draak zo tevreden oogt. Hij ligt plat op zijn buik, zonder zorgen, te genieten. Wanneer ik denk aan een draak, denk ik ofwel aan een eng monster, ofwel aan een goedaardig monster dat wordt gezien als slecht. Deze draak heeft werkelijk geen probleem met wat hij is en hoe hij bekeken wordt. Hij mag dan wel een monster zijn, hij maalt er niet om. Door een monster neer te zetten die met zo’n brede grijns, zorgeloos wat kan liggen relaxen, creëert de illustratrice een luchtig en plezierig beeld. Daardoor krijgt deze draak al snel een karaktertje dat heel erg aardig over komt. Dit maakt de tekening zeer gemakkelijk om van te houden. Moesten de avonturen van dit monster ooit in een boek verschijnen, zou ik zeker een exemplaar bestellen!

Zoals ik eerder al zei, heeft deze illustratrice nog véél meer prachtig werk dat hier zou kunnen en mogen schitteren. Laat je dus zeker niet afschrikken om de rest van haar werk te bekijken op:

Veel kijk plezier!
Groetjes,

Gerrie

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn